165. ekopodujatie

 

Kambodža a Thajsko
Pútavé rozprávanie Stanislava Kaľavského o jeho zážitkoch a skúsenostiach z dobrodružnej cesty po Kambodži a Thajsku. A o tom, že budú skutočne zaujímavé určite svedčia aj slová samotného cestovateľa: 
„V Kardamomových horách v južnej Kambodži som navštívil zaujímavé miesto: komunitu Chi Phat. Z bývalých lesných robotníkov medzinárodných ťažobných spoločností a pytliakov, ktorí v minulosti lovili ohrozené druhy zvierat pre čiernych trh, sa tu stali ochrancovia prírody, ubytovatelia a sprievodcovia turistov po tropickom dažďovom pralese. V Tuol Sleng, bývalom väzení Červených Khmérov, som sa stretol s Chum Meyom, ktorý práve filmovému štábu poskytoval osobné svedectvá so slzami v očiach. Bol jedným z mála ľudí, ktorí prežili strašné väznenie a mučenie v  S-21. Návšteva Angkoru, centra khmérskej ríše, kde je dodnes vyše tisíc chrámov, mi trvala tri dni. Džungľa už stáročia "chrúme" vzácne svätyne. V chráme Beng Mealea som celé hodiny nestretol človeka. Cítil som sa trochu ako objaviteľ, keď sa mi v odľahlých a džungľou prerastených častiach obrovského chrámového komplexu pod nohami váľali kamenné reliéfy z 12. storočia.
V Thajsku som pre mňa netradične oslávil 1. máj v Chiang Mai, v jednom z chrámov pri večerných meditáciách budhistických mníchov. V džungli severného Thajska blízko pri hraniciach s Barmou a Laosom sme dva dni prechádzali cez územia viacerých domorodých kmeňov. Prespali sme u ľudí národa Lisu. Unikátnu morskú scenériu som videl na juhu Thajska v Andamanskom mori na súostroví Ko Phi Phi a v zátoke Ao Phang-Nga. Chrámy v Bangkoku vyzerajú ako z ilustrácie z knižky orientálnych rozprávok. Strechy, veže a stúpy akoby držala pokope skôr fantázia ako stavebný materiál. V Kambodži a v Thajsku som sa najlepšie dorozumel úsmevom
.