Ekopodujatie

Libethenit a Euchroit

Minerály medi, ktoré sa nachádzajú v každom významnom prírodovednom múzeu sveta.

 

Srdečne pozývame na prednášku doc. RNDr. Stanislava Jeleňa, CSc. (občan obce Ľubietová, vysokoškolský učiteľ na UMB v BB a vedecký pracovník na Ústave vied o Zemi SAV, zaoberá sa mineralogickým a metalogenetický výskumom rudných ložísk v neovulkanitoch Slovenska, je nadšený zberateľ minerálov, propagátor histórie a tradícií baníctva v Banskobystrickom regióne, člen OZ Libetha) o dvoch najslávnejších slovenských mineráloch, ktoré oslavujú 200-ročnicu ich prvoopisu pre svet.

V rámci podujatia otvoríme výstavu fotografií a ukážok minerálov zo súkromných zbierok a zbierok múzea pod názvom Minerály medi.

Príďte obdivovať farebnosť a charakteristické tvary kryštálov jednotlivých druhov minerálov medi, ktoré majstrovsky zachytili významní fotografi a nadšení zberatelia s bohatými skúsenosťami fotenia týchto drobných kryštálových agregátov.

Na veľkoplošných fotografiách uvidíte vo svojej farebnej kráse tie najznámejšie a najčastejšie sa vyskytujúce "sekundáre" v Ľubietovskom rudnom revíre z ložísk Podlipa, Svätodušná a Reiner - libethenit, euchroit, mrázekit, kyanotrichit, olivenit, cornwallit, chalkofylit.

Zažite neopakovateľné nahliadnutie do sveta baníctva a metalurgie medi od neskorého stredoveku až po ranný novovek.

Príďte, tešíme sa na vás 15. februára 2024 o 15:00 h.

Výstavu Minerály medi si môžete pozrieť od 15. februára do 30. apríla 2024